Research & Reunion Event 2022

Een inspirerende dag

Op 8 en 9 september 2022 vond de tweede editie van het Ifmec Research & Reunion Event plaats, inclusief de opening van het academisch jaar van de Ifmec Academy. We blikken graag met je terug, en verwijzen je naar de downloadbare presentaties.

Zoals de naam al doet vermoeden, draaide het om interessante onderzoeken binnen het facilitaire vakgebied én een reünie met (oud) klas- of branchegenoten.

Op donderdagavond was er de mogelijkheid om alvast bij te praten tijdens de inloopavond. Collega's Judith en Niels verzorgden een leuke pubquiz. De volgende dag presenteerde een groot aantal facilitaire professionals de uitkomsten van hun onderzoeken aan de aanwezigen.

Op vrijdag lag de focus op de presentaties over heel diverse onderwerpen uit de praktijk van het facilitaire werkveld. Deze werden onderbroken door ruime pauzes en heerlijke hapjes en drankjes waarbij veel ruimte was voor het ontmoeten van elkaar. De onderwerpen van de presentaties waren naast zeer divers ook actueel. Denk hierbij aan duurzaamheid, het aanpassen van de bedrijfsruimtes aan het hybride werken anno 2022 en gendergelijkheid. Download hier het programmaboekje met een toelichting op iedere presentatie.

Iris van Mierlo die momenteel werkzaam is als Facility & Workplace manager bij Colliers (en oud Ifmec collega) stelde in haar presentatie de vraag centraal waarom kantoren zichtbaar leeg blijven na Corona. In deze presentatie nam Iris ons mee in het hybride werken, de (veranderende) rol van werk en kantoor en wat ons te doen staat als organisatie. Download de presentatie van Iris.

Inge van de Laar International Facility manager van Planon en oud MSc student van Ifmec deelde hoe het ontwerp van de toekomstige werkomgeving van Planon de bedrijfscultuur van Planon versterkt. En hoe de behoeften per land ook kunnen verschillen. Download de presentatie van Inge (Volgt spoedig).

Lyda Smits van Excellent She deelde haar persoonlijke verhaal over de impact van gendergelijkheid. Anno 2022 bestaat er nog altijd een verschil in beloning voor arbeid. Lyda deelde met ons hoe dit onderwerp de gemoederen binnen een facilitaire afdeling in beweging bracht. Download de presentatie van Lyda (Volgt spoedig).

Ifmecs Daniëlle de Vries kwam vertellen over het inkopen via de RCC-methode en hoe deze methode een bijdrage kan leveren om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. En Janiek de Vries van Ifmec deelde de uitkomsten van haar onderzoek bij Innovam over welke maatregelen de organisatie kan nemen om de SDG doelstellingen te behalen. Download de presentatie van Daniëlle.

Oud MSc-student FM Hendrik Haaisma van Veiligheidsregio Fryslân zette ons aan het denken over wat goed leiderschap is en in welke mate hybride werken hier invloed op heeft. Download de presentatie van Hendrik.

Joost van Nunen Floormanager Hospitality bij ASR en recent afgestudeerd MSc FM deelde met ons hoe organisaties meer binding met hun medewerkers kunnen creëren. Download de presentatie van Joost (Volgt spoedig).

Gerard Versluis sloot het eerste deel van de dag af met een afscheidscollege over de lessen die hij tijdens zijn 40 jarige carrière als beleidsmedewerker FM bij Nationale Nederlanden heeft geleerd. Download de presentatie van Gerard.

Research & Reunion (30)

Opening academisch jaar

Research & Reunion (86)

In de middag vond de Opening van het Academisch jaar van de Ifmec Academy plaats. Deze opening werd begeleid door Ed Vosselman de Dean van de Ifmec Academy. In zijn speech benadrukte hij dat we vaak veel hulp hebben van modellen, maar dat de praktijk ook laat zien dat we niet alles in een model kunnen vangen. De Ifmec Academy probeert de wetenschap met de praktijk te verbinden. Download hier de presentatie van Ed.

Vervolgens kwam Prof. Dr. Arco van Ven van Tias aan het woord over de diverse crisissen die momenteel in Nederland gaande zijn: arbeidsmarkt crisis, stikstof crisis, asielcrisis, zorgcrisis, wooncrisis, energiecrisis etc. 

Bij al deze problemen gaan we inmiddels door een ondergrens heen van wat wenselijk is. Daarom is momenteel risicomanagement nodig. Omdat de ondergrenzen nu zijn bereikt moet het snel echt beter gaan worden. We moeten nu in actie komen in plaats van puur instrumenten hanteren.

We moeten terug naar de praktijk en leren van de mensen die het echt weten en er dagelijks mee te maken hebben.

Dit sluit naadloos aan bij de Ifmec onderzoeksagenda 2022 met als thema: 'FM in een veranderende wereld'. Waarbij we FM professionals uit alle sectoren van de samenleving oplossingen laten bedenken voor de FM vraagstukken die nu spelen in de maatschappij. Op de slotconferentie op 18 november 2022 delen we resultaten van dit onderzoek.

Enthousiast geworden door al deze interessante onderwerpen? In 2023 organiseert Ifmec weer een Research & Reunion Event op 7 en 8 september.